Posts

Merampas Atau Menumpang Kasih?

Image
Assalamualaikum! Jawapan bagi tajuk di atas ialah = PROPA!
Eeewaaahh! Kemain lagi nak ulas isu gosip artis. Hihii. Takpe lah sekali-sekala. Heeee.  Bagi aku lah kan, isu kahwin dengan suami orang ni, masih taboo lagi dalam masyarakat kita biarpun ianya bukanlah perkara yang dihalang dalam agama.
Aku bercakap pun bukan atas dasar logik akal dan emosi semata-mata. Sebab dalam keluarga aku sendiri ada yang bermadu dan dimadukan. In fact, aku juga pernah dipinang oleh suami orang. Bukan rahsia, sebab arwah Mak sendiri yang berjumpa dengan peminang itu. =_=
Dari aku sekolah, drama madu racun ni aku dah hadap. Aku tengok sendiri berapa banyak airmata yang tumpah, berapa banyak kemarahan yang terhambur, berapa banyak keegoan yang tak terungkai, berapa tinggi keinginan yang tak dapat dipendam, berapa banyak dendam dan benci yang timbul. Tapi itu semua tidak dapat menangkis ketentuan jodoh yang tertulis oleh Allah SWT. Yer, akan ada pemenang dan pengalah (bak kata Vincent AF1 😆)
Dalam kes ak…

Cara-Cara Buka Buku Pink - Ngeh Ngeh Ngeh

Assalamualaikum!

Hahahaaa!

Saja la nak cover pasal topik ni. Bukan apa, untuk rujukan di masa depannnnnnnn. Heeeee. 😁 Okay, walaupun anda hendak bersalin di hospital kerajaan mahupun swasta, adalah digalakkan untuk buka buku rekod kesihatan ibu ni (selalu orang panggil buku pink sebab warnanya pink).
Adakah anda tahu, jika anda bukan warganegara, segala proses yang anda lalui iaitu ambik urine test, blood test, scan perut, consultation doctor dan juga bekalan ubat adalah dianggarkan sebanyak RM100++ tauuu. Itu kalau buat di Klinik Kerajaan (KK). Kalau buat di hospital/klinik swasta, anda darabkan ajalah kosnya dengan setimpal berapa bintang hospital/klinik tersebut.
Bagi aku lah, rutin check up aku prefer buat di KK saja. Rekod dan laporannya tidak kurang terperincinya. Dapat pula lagi info dan nasihat daripada nurse yang ramah-tamah. (Serious okay!) Dannnn FREE of charge bagi warganegara. Ada orang tak nak check up kat KK sebab :
1) Banyak duit 2) Takde masa nak tunggu appointment 3…

Pengakhiran Yang Baik - Itu Yang Kita Nak.

Assalamualaikum.

Amacam tempat korang? Hujan tak? Kat sini sekarang tengah renyai-renyai. Dari malam tadi lagi dah hujan tak berenti. 
Pagi tadi bila bangun, tengok baju kotor dalam bakul dah kosong. Dalam hati kata - Oh mesti suami dah basuhkan. Tapi mesti tak sidai nih. So, untuk kepastian, jenguk ampaian. Allahu..siap bersidai semuanya. Astaghfirullahalazim. Apa punya bini la asik bersangka buruk jer dengan suami. Huhuuu. Terus sedih mengenang diri yang selalu bersangka buruk kat suami di pagi buta ni sambil memotong bawang - buat bekal untuk anak.
Dalam hati berdoa, semoga Allah ampunkan dosa sendiri, dosa suami, beri suami kelapangan hati, permudahkan urusannya dan dimurahkan rezekinya. Aamiin. Pegi jenguk bilik pulak. Kemain berpeluk tido anak dengan bapaknya. Bapaknya tu bukan boleh percaya sangat bab tido. Tido mati. Betulkan kedudukan anak yang terhimpit dek lengan sado bapaknya. Hari ni suami kata dia kerja lambat. So, biar jer dia tido. Malam tadi pun dah balik lambat. Tak …

Kenangan Umrah - Selipar

Post ni tersimpan dalam draft. Masa bulan puasa kot ni aku mengarangnya. Bukti aku ada jer niat nak tulis tapi semua terkandas di tepi jalan. Heeee. Ni aku sambung ye...
========================================================================

Assalamualaikum.
Apa kabar? Hari ni aku sakit rahang. Nak buka mulut pun tak boleh luas. Jadinya, sahur tadi aku mampu minum air jer. Huhuuu. Harap-harap bertahanlah.
Tadi dapat panggilan telefon dari seorang kakak yang sangat baik hati. Rupanya dia baru balik dari umrah. Patutlah lama tak dengar khabar berita.  Untungnya dia dapat buat umrah dengan Mak dan suami.
Bila sembang-sembang pasal umrah tu, teringat macam-macam kenangan aku dan Mak pergi umrah tahun 2009 dulu. Memang banyak benda yang berlaku cuma tak terluah ja di blog ni. Insyaallah akan aku kongsikan sikit-sikit untuk semua. Yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan, ok.
Ni cerita masa aku mula-mula sampai Mekah. 
Masa kami tiba kat hotel, dekat pintu masuk tu ada 2-3 b…

Baby Walker - Perlu Atau Tak?

Image
Assalamualaikum.
Aku nak share pasal ni.  Aku memang tak belikan anak walker. Nyaris-nyaris patah semangat nak beli sebab masa anak fasa merangkak, sangat-sangat stress bila dia ikut mana je kita pegi. Huwaaaa.
Masa tu banyak kali jugak merayu kat suami sampai tahap pegi survey kat kedai. Hahahaa! Pastu tengok harga walker mahal sampai beratus ringgit terus insaf kejap. Hihii. 
Sebenarnya dari awal memang dah kaji pros and cons kegunaan walker ni. Banyaknya cons lah sebab kebaikan dia SATU je iaitu TAK PAYAH SUSAH DUKUNG ANAK. Kannnnn. Anak nak main, buh dalam walker. Anak nak makan, suap dalam walker. Kita nak mandi, buh anak dalam walker. Kita nak masak, buh anak dalam walker. Kita nak sapu sampah, buh anak dalam walker. 
Ok, bila kita nak start buh anak dalam walker? Bila anak dah pandai duduk kan? Bila anak pandai duduk? 5 bulan? 6 bulan? 9 bulan? Beza-beza tiap anak. 
Allah dah jadikan cantik perkembangan anak-anak dari baring, meniarap, mengesot, duduk, merangkak, berdiri, bert…

Hernia - Angin Pasang Pada Baby

Image
Assalamualaikum.
Holaaaaa!  Aku ni baru naik kerja lepas dua minggu cuti tanpa gaji u ollsss. Menguruskan anak acibum ni keluar masuk hospital sebab hernia. Cuti rehat dah habis. Kenapa habis? Ada la sebabnya ok. Tahun 2017 tahun ujian bagi aku. Huhuuu.
Biasanya kalau ada anak lelaki dari baby memang orang tua akan tekankan bab penjagaan bebird dia tu kan. Kena tuam. Kalu dak nanti bimbang jadi angin pasang. Sebut hernia orang tak tau sangat kan. Tapi meh sini aku nak betulkan sikit fakta pasal angin pasang ni memandangkan pengalaman aku menjaga anak yang kena hernia ni.
Masa anak aku lahir, memang nampak normal je bebird dia tu. Ritual menuam tu memang aku buat. Tapi aku noticed masa umur dia 2 bulan kantung telo (scrotum) belah kanan dia besar sebelah. Nampak ketara masa nangis atau masa pampers basah lepas kencing. Sebab anak aku memang aku bawa ke Klinik Kesihatan tanpa gagal, aku refer juga doktor kat sana. 
Nak puaskan hati aku bawa jumpa pediatrician and doktor tu picit-picit …

Cekodok/Cucur Roti

Image
Assalamualaikum!
Hujan weyhhh. Nyaman sungguh la nii.
Cerita dia, hari tu suami beli roti putih satu bundle (ehh?). Asalnya nak buat sandwich tapi tergendala. Nasib baik roti tu simpan dalam peti ais. Masuk 2 minggu sakit mata pulak tengok roti dalam tu terus google yawwww.
Mula tu berdebar jugak nak buat cucur roti ni sebab bimbang bila goreng nanti serap minyak. Don't worry yall'ssss memang tak serap minyak sebabbbbb ok check it out cara-caranya.
Ini semua bahan dan cara lebih kurang je ye. Selebihnya guna naluri sebagai isteri gitu..hahaha! Bukan setakat nak detect suami kerjaan apa di luar guna instinct yer, buat cekodok pun guna instinct okeyyy. Hahaa! Gurau ye, gurauuu.
1) 7-10 keping roti putih dicarik-carik dan dilembutkan dengan air panas dalam 3-4 sudu 2) Bawang besar dihiris 3) Cili merah atau cili padi (tumbuk/hiris) 4) Ikan bilis secukupnya ditumbuk atau lain-lain rencah nak guna. Udang ke apa pun boleh ikut suka. 5) 3 biji telur 6) Garam dan perasa secukupnya.